Valinta on sinun.

Valinnat.

Ilman niitä emme pääse eteenpäin ja niitä tehdessä joudumme kerta toisensa jälkeen kohtaamaan tuon sisäisen äänemme, joka kysyy valitsemmeko oikein.

Hyvin harvoin tiedämme arjessamme mitkä ovat arkisten valintojemme seuraukset pitkällä tähtäimellä ja siitäkin huolimatta teemme valintoja päivittäin. Kasvaessamme olemme oppineet kantamaan vastuuta, mutta myös antamaan sitä pois. Olemme oppineet uskomaan monissa asioissa muiden sanaan enemmän kuin omaan tietoomme ja ymmärrykseemme. Kysynkin miksi emme uskoisi itseämme silloin kun kysymyksemme koskettavat meille niin kallisarvoista ja tuttua asiaa kuin kehoamme (ja vauvaamme)? Erityisesti kun monen raskautta, synnytystä ja esimerkiksi imetystä koskevan valinnan seuraukset ovat suhteellisen vapaasti saatavilla olevaa tutkittua tietoa.

Monessa äitiysneuvolassa perhevalmennuksista ja vanhempien yksilöllisiä tarpeita tukevista palveluista karsitaan jatkuvasti, mikä johtaa siihen etteivät vanhemmat saa sellaista tukea, joka johtaisi informoitujen päätöksien tekemiseen, ja joka samalla vähentäisi synnyttäjien välistä (taloudellista) eriarvoisuutta. On muistettava, että vanhemmat ovat he, jotka kantavat vastuun kaikista valinnoista ja päätöksistä.

Antaessamme muiden tehdä päätöksiä puolestamme, unohdamme, että jokainen meistä on yksilö eikä yleinen muotti sovi kaikille. Avaimet onnistuneisiin valintoihin ovat meissä itsessämme.

Raskaus ja vanhemmaksi syntyminen ovat ajatusmaailmaa mullistavaa aikaa. Yhdeksän kuukauden ajan vanhemmiksi syntyvä pariskunta harjoittelee uuden vastuun kantamista mikä tulee vauvan, uuden pienen ihmeen, mukana. Usein uusia vanhempia hämmentää vaihtoehtojen moninaisuus ja raskautta, synnytystä sekä lapsen kasvatusta koskien valintojen määrä.

Näissä kysymyksissä tulevia vanhempia voivat auttaa yhdessä äitiysneuvolan kanssa eri synnytysalan ammattilaiset ja vanhemmuuden kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevat palveluntarjoajat.

Doulana ja synnytysvalmentajana olen huomannut, että vanhemmat kaipaavat eniten tukea ja läsnäoloa. Ihmistä, joka kuuntelee ja vahvistaa tulevien vanhempien kykyä tehdä itsenäisiä valintoja ja päätöksiä. Meillä on ympärillämme jatkuvasti ihmisiä, jotka sanovat meille mikä on paras ratkaisu ja miten meidän tulisi milloinkin toimia. Doulan ja synnytysvalmentajan tehtävä ei ole toistaa tuota kuviota, vaan tarjota vanhemmille tietoon ja kokemukseen pohjautuvia vaihtoehtoja, jotta he voisivat löytää oman polkunsa ja luottaa tekemiinsä valintoihin.

Valinta on aina vanhempien.

Raskaudessa, synnytyksessä ja vanhemmuudessa ei ole olemassa valmiita ja kaikille yhtälailla sopivia ratkaisuja. Merkityksellistä on se, että perhe tekee itselleen oikeat valinnat. Tietoa erilaisista vaihtoehdoista nimittäin on runsaasti. Suosittelen sinua, tuleva synnyttäjä ja vanhempi, pohtimaan kumman polun haluat valita: tietoisen vai tiedostamattoman?

Haluatko voimaannuttavan synnytyksen? Mieti yksi asia minkä voisit tehdä huomisesta lähtien eri tavalla, jotta saavuttaisit tuon päämäärän. Ota raskautesi, synnytyksesi ja vanhemmuutesi omiin käsiisi. Haluatko kokea lääkkeettömän synnytyksen? Mieti mitä sinun pitää vielä harjoitella, jotta sinulla on tarpeeksi työkaluja synnytyksen käynnistyessä. On eri asia lukea synnytyslaulusta, synnytystanssista, synnytysasennoista ja muista lääkkeettömistä kivunlievityksistä kuin tehdä niitä aktiivisesti raskauden aikana, jotta ne siirtyisivät päästä sydämeen.

Osta 29 voimaannuttavaa Rentoutunut mieli, rentoutunut keho -affirmaatiokorttia klikkaamalla tätä tekstiä.

Haluatko tehdä tietoisia päätöksiä raskauden ja synnytyksen aikana? Tule tietoiseksi siitä, että tämä on sinun synnytyksesi ja nämä ovat sinun valintojasi. Tutustu synnytyksen luonnolliseen kulkuun, lääkkeellisiin kivunlievityksiin ja niiden mahdollisiin haittavaikutuksiin, erilaisiin toimenpiteisiin ja niitä koskeviin vaihtoehtoihin sekä oman synnytyssairaalasi rutiineihin ja käytänteihin. Tee synnytystoivelista.

Haluatko onnistua imetyksessä ja saada rennomman alun äitiyteen? Mieti miten voisit valmistautua synnytyksen jälkeiseen aikaan jo ennen synnytystä. Tutustukaa Imetyksen Tuki ry:n, perhepetiin, kantamisen mahdollisuuksiin sekä oman alueesi tukiverkostoihin. Raskaus ja synnytys ovat ohi varsin nopeasti, mutta vanhemmuus on ikuista.

Haluatko henkilökohtaista tukea raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeaikana? Ota rohkeasti yhteyttä luonnollinenalku(at)gmail.com, juttelen mielelläni kanssasi.

Rakkaudella doulasi, synnytysvalmentajasi ja Rentouttava Ääni® -ohjaajasi,

Elina Palosaari

#synnytys #raskaus #valmistautuminen #vanhemmuus

Aikaisemmat tekstit
Tuoreet tekstit
Arkisto
Etsi asiasanoilla
No tags yet.
Seuraa Luonnollista Alkua
  • Luonnollinen Alku facebook
  • Instagram Luonnollinen Alku

Elina Palosaari

luonnollinenalku@gmail.com

 

Arwokas - aikuisten ja lasten hyvinvointitila

Puistokatu 18, Turku

Turku, Lohja, Helsinki ja etäpalvelut

Luonnollinen Alku

© Kuvat, tekstit, verkkosivut Elina Palosaari 2016-2020