Yksikään ei synnytä ilman kivunlievitystä

Olet varmasti huomannut, että lantiosi alueella tapahtuu muutoksia, kun olet saapunut blogiini. Ehkä olet kumppani tai ystävä, joka etsii keinoa osoittaa tukea odottavalle tai ehkä kiinnostuit blogini otsikosta. Oli tilanteesi kumpi tahansa, muista lukea loppuun saakka kuullaksesi viisi nyrkkisääntöäni rentoutumiseen synnytyksessä.

Matka vanhemmaksi alkaa hedelmöittymisestä ja pitää sisällään monta ajatusta, kysymystä, iloa, surua, luopumista ja uuden vastaanottamista. Asia, joka on aiempaan poiketen aivan uudella tavalla läsnä tällä matkalla ovat voimakkaat tunteet. Raskaus, synnytys ja vanhemmuus herättävät meissä kaikissa tunteita koskettivat nämä tapahtumat omaa kehoamme, ystäväämme, perheenjäsentämme, kaukaista sukulaistamme tai naapurin Maijaa. Erilaiset elämäntapavalinnat, päätökset lääkkeettömästä tai lääkkeellisestä synnytyksestä, toiveet täysimetyksestä tai imetyksen pois jättämisestä (näin lyhyesti mainittuna) ovat kaikki keskustelunaiheita, jotka ylittävät etukäteen oletetun yksityisyyden rajan asettuessaan kerta toisensa jälkeen julkisen keskustelun aiheiksi keskusteluryhmissä, vauvapalstoilla ja lehtien sivuilla.

Vanhemmaksi kasvaminen on yksilöllinen matka, joka tuo näkyville omat rajat uudella tavalla.

Olen tänä vuonna kohdannut perheitä, joilla on taustalla kauan odotettu ja pitkään suunniteltu raskaus. Olen huomannut, että on lähestulkoon tabu puhua niistä ei-odotetuista tunteista, joita myös pitkän raskaaksitulon yrittämisen jälkeen perhe voi kokea. Toivisin, että me kaikki muistaisimme, että ei-odotetut tunteet kuuluvat jokaisen odottavan matkalle riippumatta siitä miten hänen matkansa alkoi. Kaikki tunteet ovat täysin normaaleja, jokaisessa luomisprosessissa.

Raskaus, synnytys ja vanhemmuus eivät ole aina yhtä oksitosiinikuplaa. Ne pitävät sisällään joukon tunteita, joista ei tunnu olevan luvallista puhua ilman häpeää, leimautumista "huonoksi" tai "epäonnistuneeksi". Julkinen keskustelu on välillä kovasanaista ja voi työntää herkän yksilön käsittelemään tunteitaan yksin. Tämä ei ole hyvä asia, sillä käsittelemättömät tunteet juurtuvat kehoon lukoiksi, jotka joudumme kyllä kohtaamaan matkamme jossain vaiheessa. Esimerkiksi synnytyksen tai imetyksen aikana.

Matka vanhemmaksi pakottaa jokaisen käymään läpi muutosprosessin. On luonnollista, että tämä muutos herättää meissä toivottuja ja ei-odotettuja tunteita. Tällä matkalla kaikki tunteet ovat nimittäin sallittuja! Jos voisin yhden asian istuttaa sydämeesi, haluaisin sen olevan armeliaisuus itseäsi kohtaan.

Sinä et ole tunteesi, vaan kokemasi tunteet ovat jotain mitä käyt juuri nyt läpi. Ne kertovat muutoksesta kehossasi, ajatusmaailmassasi ja arvoissasi. Olet täydellinen juuri sellaisena mitä olet ja miksi tulet kasvamaan. Vanhasta luopuminen on kivualiasta, mutta sen ei tarvitse olla lamaannuttavaa. Anna itsellesi aikaa.

Mutta miksi puhun sinulle tunteista, kun bloggaukseni otsikko käsittelee kivunlievitystä synnytyksessä? Tässä vaustaukseni:

Suurin osa synnytyksessä tapahtuvaa rentoutumista ja sitä kautta tapahtuvaa luonnollista kivunlievitystä on todellisuudessa raskauden aikana tehtyä tunteiden kohtaamista, purkamista ja vapauttamista, ja sen kautta tapahtuvaa kokonaisvaltaista rentoutumista ja hyvinvointia.

Omassa työssäni minua ajaa eteenpäin kysymykset miten voisin tukea teitä vielä paremmin, vielä enemmän ja vielä syvällisemmin. Tässä syy miksi erikoisosaamiseni majailee hengitys- ja äänenkäytöntekniikoissa, aromaterapiassa ja kosketuksessa kuten Rebozon ja Gua Sha -lastan käytössä. Jokainen näistä on äärimmäisen tehokas työkalu sinun tukemiseen, rentoutumiseen ja tunteiden purkamiseen

Nyrkkisääntöni numero yksi: et ole yksin tunteidesi kanssa ja kyllä, niiden käsittelemiseen löytyy upeita voimaannuttavia keinoja, joilla ei ole muita sivuvaikutuksia kuin hyvä olo. Äänen, hengityksen, Rebozon, Gua Sha -lastan ja aromaterapian lisäksi haluan jakaa kanssasi työkalun, jolla voin koskettaa sinua siellä näytön toisella puolella ja se on sanojen voima.

Olen tehnyt sinulle matkasi tueksi kauniita voimalausekortteja, joita voit tulostaa omalta kotikoneeltasi ja ripustaa kotiisi muistuttamaan päivittäin siitä miten upea sinä, muuttuva kehosi ja kohdussasi kasvava vauva olette!

Osta affirmaatiokortit täältä.

Miksi rentoutuminen on sitten niin tärkeää raskauden, synnytyksen ja vanhemmuuden aikana? Ihminen on tunne-eläin. Tunteemme vaikuttavat valintoihimme, reaktioihimme ja kehomme toimintaan. Ne voivat antaa meille voimaa jaksaa eteenpäin tai painaa meidät alas saaden meidät luovuttamaan jostain mikä on meille kenties hyvinkin tärkeää.

Haluaisin nähdä synnytyskulttuurissamme vähemmän jälkimmäistä tilannetta. Kehotankin jokaista odottavien ja synnyttäneiden lähellä olevia miettimään sanojensa mahdollista vaikutusta kuulijan tunteisiin erityisesti näissä kyseisissä elämäntilanteissa joiden aikana lähimmäisesi käy läpi sellaisia muutoksia, jotka laittavat meistä vahvimmankin tunteet, uskon ja toivon horjumaan.

Sinä siellä, joka et ole raskaana. Jos hyperemeesistä kärsivä ystäväsi kertoo tunteistaan, älä kommentoi pinnallisesti sen menevän ohi ajallaan. Jos synnyttäjä on valmis heittämään hanskat tiskiin synnytyksen edetessä ja pyytää epiduraalia, kysy kaipasiko hän turvallisen ja luottamuksellisin tilan ilmaista tunteensa ennen kuin järjestät hänelle kivunlievityksen. Jos tuore vanhempi epäilee maidontuotantoaan, kerro hänelle imetyksen turvamerkit Imetyksen Tuki ry:n sivuilta korvikkeen suosittelemisen tai imetysmyyttien kertomisen sijaan. Jos ystäväsi on kokenut voimaannuttavan synnytyksen, älä ole sarkastinen vaan iloinen hänen puolestaan ja kehon ihmeellisyydestä. Jos ystäväsi on kokenut synnytyspettymyksen, älä kuittaa terveen vauvan olevan tärkein vaan näytä hänelle, että hän on tärkeä. Hengitä syvään ennen kuin puhut.

Sanamme voivat vahvistaa tai ne voivat rikkoa. Vaikka et huomaisi ulkoapäin sanojesi vaikuttavan toisen tunteisiin, usko minua, ne vaikuttavat.

Tunteemme ovat yhteydessä mieleemme ja kehoomme samanaikaisesti. Ne ovat kytköksissä kehomme luonnollisten hormonien, kuten oksitosiinin, endorfiinien ja adrenaliinin, tuotantoon. Kehomme hormoneilla on merkittävä vaikutus kykyymme rentoutua, synnyttää ja huolehtia vauvamme tarpeista omaa vanhemmanvaistoa kuunnellen. Me tarvitsemme hyviä hormoneja ja tunteiden vapauttamista pysyäksemme tasapainossa ja toimintakykyisinä.

Usein unohdetaan, että kehon ja mielen välinen yhteys kulkee molempiin suuntiin. Yhtälailla kun tunteemme vaikuttavat kehoomme ja toimintaamme, voimme itse vaikuttaa tunteisiimme ja mieleemme opettelemalla vapautumaan kehollisista ja emotionaalisista estoista kohtaamalla itsemme ja toisemme lempeästi ja hyväksyvästi. Tämä on ydin, johon Rentouttava Ääni® -menetelmäni viisi porrasta ja sinun oma luontainen kykysi ja voimasi synnyttää vauvasi luonnollisesti pohjautuu.

Haluaisitko yksityisen synnytysvalmennuksen, jossa ohjaan sinut hengityksen, äänen, kosketuksen ja liikkeen maailmaan? Varaa yksityinen Rentouttava Ääni® -synnytysvalmennus painamalla tästä.

Mitä merkitystä tunteillamme, mielellämme ja sanoillamme sitten on synnytystä ajatellen? Nyrkkisääntö numero kaksi: kehomme ei voi olla rento, jos mielemme ei ole ja mielemme ei voi olla rento, jos tunnemme ahdistusta tai pelkoa. Uskotko? Voit tehdä pienen tutkimusmatkan ja koittaa seuraavaa: sulje silmäsi, anna hengityksesi kulkea vapaasti ja lähde ajattalemaan tilannetta, jossa tunsit itsesi pelokkaaksi tai ahdistuneeksi. Kuvittele eteesi ihminen/ihmiset, jotka ovat tuottaneet sinulle kipua. Viivy tässä hetki ennen kuin avaat silmäsi ja tarkastelet miten kehosi reagoi. Sulje silmäsi uudestaan, annan hengityksesi kulkea vapaasti, mutta lähde nyt ajattelemaan tilannetta, jossa olit onnellinen. Lähde hengittämään hitaammin ja kuvittele itsesi paikkaan, jossa koet olosi rentoutuneeksi ja levänneeksi. Avaa silmäsi ja huomioi miten kehosi reagoi tähän.

Mitä huomioita koit? Kerro minulle kokemuksesi klikkaamalla tätä

Synnytyksessä mielen rentouttaminen on ensimmäinen lähtökohta kehon rentouttamiselle. Rentouttamalla mielesi annat itsellesi tilaa hengittää mikä saa kehosi lihakset ja hermoston rentoutumaan. Nyrkkisääntö numero kolme: rentoutunut lihas ei tunne kipua eikä mene maitohapoille. Rentoutuminen taas edesauttaa kehon luonnollisten kipulääkkeiden eli synnytyshormonien tuotantoa ja purkaa tunteitamme tavalla, jota lääkkeellinen kivunlievitys ei tee. Rentoutuneet lihakset kuljettavat paremmin happea vauvalle ja kovaa työtä tekevälle kohtulihakselle auttaen sinua jaksamaan paremmin.

Tässä kohtaa sanon ääneen synnytysvalmennuksissani ja raskausajan tapaamissa esittämäni väittämän, jonka takana seison hievahtamatta: yksikään nainen ei synnytytä ilman kivunlievystä! eikä tällä väittämällä ole mitään tekemistä lääkkeellisen kivunlievityksen kanssa. Nyrkkisääntö numero neljä: lääkkeettömät kivunlievityskeinot lisäävät muun muassa oksitosiinin, melatoniinin ja endorfiinien tuotantoa sekä purkavat emotionaalisia jännitteitä kuten ahdistusta ja pelkoa. Tätä ei lääkkeellinen kivunlievitys tee. Lääkkeellinen kivunlievitys puuduttaa kehon, ei mieltä tai tunteita.

Hengityksen, äänen, veden, kosketuksen, liikkeen ja hämärän valaistuksen lisäksi affirmaatiot eli positiiviset voimalauseet vaikuttavat mieleemme, tunteisiimme ja kehomme rentoutumiseen. Ne tukevat sinua pysymään synnytyskuplassasi kun mielesi yrittää estää kehosi rentoutumisen esittämällä kysymyksiä ja kiinnittämällä liikaa huomiota synnytysympäristöön, joka on sinulle mahdollisesti etukäteen tuntematon ja siksikin jännittävä synnytyksestä puhumattakaan. Affirmaatiot ovat osa lääkkeetöntä kivunlievitystyökalupakkia ja samalla kaunis osa synnytysympäristöä. Nyrkkisääntö numero viisi: mitä lähempänä synnytysympäristösi on tunnelmallista rakastelu- ja lepohetkeä, sitä paremmin kehosi tuottaa synnytystä edistäviä ja kipukynnystä nostavia hormoneja.

Doulana olen huomannut kerta toisensa jälkeen miten kannustavat sanat ja positiiviset affirmaatiot ovat kuin taikapölyä, joka valaisee haasteellisenkin tilanteen antamalla synnyttäjälle lisää voimaa! Niiden arvo voi tuntua juuri nyt pieneltä, mutta kriittisen hetken tullessa ne voivat olla Se Juttu mikä kääntää negatiivisen kierteen positiiviseksi, kun kaikki muu, oikeaoppinen hengitys mukaan lukien, on jäänyt unholaan.

-

Haluatko kuulla lisää? Liittymällä Luonnollisen Alun sähköpostilistalle saat tuoreimmat uutiset, tiedot tapahtumista, eduistasi ja parhaat vinkit rentouttavaan raskauteen, voimaannuttavaan kivunlievitykseen synnytyksessä ja vinkit hitaaseen vanhemmuuteen suoraan minulta, suoraan sinun sähköpostiisi.

Kaipaatko doulaa tai synnytysvalmentajaa mukaan matkallesi? Lähetä minulle sähköpostia osoitteeseen luonnollinenalku@gmail.com tai soita numeroon 040 1441 973. Autan mielelläni!

Rakkaudella doulasi, synnytysvalmentajasi ja Rentouttava Ääni® -ohjaajasi, Elina Palosaari

PS. Muutama sana vielä Rentoutunu mieli, rentoutunut keho -voimalausekorteista. Voimalauseet ovat kannustavia ja voimaannuttavia voimalausekortteja, jotka auttavat sinua keskittämään huomiosi takaisin positiiviseen ja olennaiseen eli rentoutumiseen elämäsi merkittävämpänä hetkenä. Niitä käytetään aktiivisesti esimerkiksi hypnosynnytysmetodissa äänitemuotoisina, mutta niistä saa yhtä hyvän hyödyn vaikka et olisi perehtynyt mihinkään tiettyyn rentoutumistekniikkaan ja lukisit niitä itse tai kuuntelisit niitä synnytysaaltojen lomassa kumppanisi/tukihenkilösi puhelemana. Voimalauseiden toistuva lukeminen raskauden aikana toimii harjoitteluna rentoutumiseen ja auttaa synnytyksessä synnytysregressioon vajoamisessa mistä syystä affirmaatiokortit ovat ihana Mother Blessing ja/tai babyshower lahja odottavalle ystävälle.

Rentoutunut mieli, rentoutunut keho -affirmaatiokortit ovat visuaalisesti kauniita ja sisällöllisesti lempeitä voimalausekortteja, jotka tukevat luonnonmukaisessa synnytyksessä kannustamalla oikeanlaisessa hengittämisessä, aktiivisessa liikkumisessa, luottamuksen kasvattamisessa, lantion rentouttamisessa ja äänenkäytössä. Affirmaatiokorttien lauseet tukevat myös synnytyksen jälkeen kannustamalla imetyksessä ja kiintymyssuhteen luomisessa vauvan kanssa. Affirmaatiokorttien lauseet ovat sukupuolineutraaleja.

Voimalausekortit löydät Luonnollisen Alun verkkokaupasta >>


Aikaisemmat tekstit
Tuoreet tekstit
Arkisto
Etsi asiasanoilla
No tags yet.
Seuraa Luonnollista Alkua
  • Luonnollinen Alku facebook
  • Instagram Luonnollinen Alku

Elina Palosaari

luonnollinenalku@gmail.com

 

Arwokas - aikuisten ja lasten hyvinvointitila

Puistokatu 18, Turku

Turku, Lohja, Helsinki ja etäpalvelut

Luonnollinen Alku

© Kuvat, tekstit, verkkosivut Elina Palosaari 2016-2020