Mitä sinun tulee tietää myöhästetystä napanuoran leikkauksesta ja vauvan keltaisuudesta?

Myöhästetyllä napanuoran leikkauksella tarkoitetaan toimenpidettä, jossa napanuoran annetaan sykkiä loppuun, kunnes napanuora on muuttunut täysin valkoiseksi ja kaikki istukassa ja napanuorassa kiertävä veri on siirtynyt vauvalle. Toisinaan myöhästetty napanuoran leikkaus saatetaan sekoittaa napanuoran "lypsämiseksi" kutsuttuun toimenpiteeseen, jossa synnytyssairaalan henkilökunta "lypsää" verta manuaalisesti sormillaan napanuoraa pitkin poispäin istukasta vauvaa kohden useita kertoja. World Health Organization (WHO) on suosituksissaan todennut, että näitä kahta ei tulisi sekoittaa toisiinsa, sillä vielä ei ole saatu varmaa tutkimusnäyttöä siitä saadaanko manuaalisella lypsämisellä aikaan samat hyödyt täysiaikaisten vauvojen kohdalla kuin antamalla napanuoran sykkiä luonnostaan loppuun. Lääketieteellistä puuttumista vaativissa tilanteissa kuten keskosvauvojen ja sektiosynnyttäjien kohdalla napanuoran lypsämisestä ja vähintään 30-60 sekunnin myöhästetystä napanuoran leikkauksesta on todettu olevan enemmän hyötyä kuin haittaa.

Kuva: ©luonnollinen alku photography

Myöhästetyllä napanuoran leikkauksella on tutkittuja hyötyjä vastasyntyneelle vauvalle, mutta kuinka pitkä odotus on riittävä ja mitkä ovat siitä saatavat hyödyt?

Universaaleja määräaikoja sille, kuinka kauan napanuoran pitäisi antaa sykkiä ei ole, mutta yleisin käytänne synnytyssairaaloissa, ilman selkeän aikarajan käsittävää toivetta synnyttäjältä, on odottaa muutamista kymmenistä sekunneista muutamiin minuutteihin. American College of Obstetricians and Gynecologists’ (ACOG) komitea pitää 30-60 sekuntia vähimmäisaikana myöhästetyn napanuoran leikkaukselle ja World Health Organization (WHO) mukaan parasta olisi odottaa kunnes napanuora on täysin valkoinen ja tyhjä kuitenkin niin, että napanuoran leikkausta viivästytetään vähintään minuutin, mielellään kolmen minuutin verran. Tiedetään kuitenkin, että vielä viiden minuutin kohdalla vauva saa napanuoran kautta itselleen tarpeellisia nesteitä. Osa synnyttäjistä valitsee, että napanuora katkaistaan vasta istukan synnyttyä tai päättää pitää lootussynnytyksen, jolloin napanuoraa ei katkaista keinotekoisesti ollenkaan vaan sen annettaan irrota itsestään synnytyksen jälkeisten päivien kuluessa. Näissä tapauksissa synnyttäjät ovat varautuneet pitämään kuivuvasta napanuorasta ja istukasta hyvää huolta estääkseen haittatilanteet.

Mitä hyötyä myöhästetyllä napanuoran leikkauksella on? Vielä syntymän jälkeen iso osa vauvalle kuuluvasta verivolyymista kiertää istukassa. Kun napanuoran annetaan sykkiä loppuun, vauva saa biljoonia valkosoluja, punasoluja ja kokonaisvaltaiselle terveydelle tärkeitä kantasoluja. Näistä vauva saa rautavarastonsa täyteen kuukausiksi, jopa niissäkin tapauksissa joissa synnyttäjällä on anemia. Rauta on vauvojen kognitiiviselle kehitykselle ja aivojen kehitykselle elintärkeä ja välttämätön hivenaine. Sen tehtävänä on sitoa happea punasoluissa esiintyvässä hemoglobiinissa ja sitä tarvitaan jatkossa uusien punasolujen muodostamiseen. Tämä on erityisen tärkeää ottaa huomioon, sillä useat synnyttäjät kärsivät anemiasta jo ennen synnytystä ja saattavat joutua käyttämään rautavalmisteita. (Vinkki: hemoglobiinin lisäksi sinun kannattaa tarkastuttaa myös ferritiinitasosi, jotka jäävät usein vähälle huomiolle.) Useissa tutkimuksissa on viimeisten vuosikymmenten aikana todettu, että imeväisten kokema raudanpuuteanemia vaikutti heidän kognitiivisiin, sosiaalis-emotionaalisiin ja neurofysiologisiin toimintoihin 10 ja vielä 20 vuoden jälkeen.

Ensimmäisten hetkien aikana kohdun ulkopuolella, vauva saa vielä happea myös napanuoran kautta. Tämä on hyvä muistaa sillä moni vanhempi saattaa jännittää kovastikin odottaessaan vauvan ensiparkaisua. Tämä napanuoran tarjoama "lisä"happi on tärkeää vauvan keuhkoille ja muille elimille syntymän hetkellä, kun vauva ottaa ensimmäiset askeleensa kohti itsenäistä hengittämistä ja valmistautuu kohdun ulkopuoliseen elämään. Erityisesti keskosina syntyneet vauvat ovat hyötyneet tutkimuksissa myöhästetystä napanuoran leikkaamisesta:

"Arvoimme, että jokaista tuhatta 10 viikkoa etuajassa syntynyttä keskosvauvaa kohden myöhästetty napanuoran leikkaus pelastaa jopa 100 keskosvauvaa enemmän verrattuna välittömään napanuoran leikkaukseen", sanoo Sydneyn yliopiston apulaisprofessori David Osborn.

Myöhästetty napanuoran leikkaus tarkoittaa keskosvauvojen kohdalla muun muassa

vähemmän sydänongelmia

parempaa verenpainetta

vähemmän päiviä hengityskoneessa

vähemmän verensiirtoja

vähemmän nektorisoivaa enterokoliittia ja

vähemmän anemiaa

Onko myöhästetystä napanuoran leikkausesta haittoja?

Tutkijoiden mukaan myöhästetty napanuoran leikkaus ei sisällä haittoja eikä lisää riskiä synnytyksen jälkeiseen verenvuotoon. Keltatautiin sillä on vain pieni vaikutus, joka ei tutkimuksien, ACOG:n ja WHO:n suosituksien mukaan ylitä napanuoran myöhästetystä leikkaamisesta syntyviä hyötyjä. Päinvastoin yleisistä peloista poiketen, huhtikuussa 2018 julkaistussa uudessa tutkimuksessa kerrotaan, että vastasyntyneen kehossa luontaisesti kohoavilla bilirubiiniarvoilla (vauvan keltaisuus) on antioksidanttisten ominaisuuksien lisäksi myös antibakteerisia ominaisuuksia, jotka uusien tutkimustuloksien mukaan vähensivät Streptococcus agalactiae eli Streptokokki B -bakteerin kasvua. Streptokokki B -bakteeri on ollut paljon esillä keskusteluissa sillä se voi aiheuttaa muutamalla prosentille vauvoista tehohoitoa vaativan verenmyrkytyksen.

Yhden tutkimuksen mukaan, johon osallistui 156 sektiosynnyttäjää, myöhästetty napanuoran leikkaus sektiosynnytyksen yhteydessä ei myöskään lisännyt ylimääräisiä riskejä, kuten leikkauksen jälkeistä verenvuotoa, vaan sektiosyntymän kokeneet vauvat saivat samat hyödyt kuin alakautta syntyneet, joiden napanuora leikattiin myöhemmin.

Onko sinulla raskausdiabetes? Keskustele lääkärisi kanssa myöhästetyn napanuoran hyöty-haitta suhteesta omassa tilanteessasi, sillä radi-synnyttäjien (joiden raskausajandiabetesta ei ole hoidettu kunnolla) vauvoilla, voi olla mahdollista kehittää polysytemiaksi kutsuttu veritauti, jolloin veressä on liikaa punasoluja. Osa tutkijoista yhdessä American College of Nurse-Midwifes' kanssa ovat nimittäin tulleet nykyisten tutkimuksien valossa siihen lopputulokseen ettei oireettomalla polysytemialla ja valohoitoa vaatineella keltaisuudella ole yhteyttä pitkäaikaisiin haittavaikutuksiin silloin kun johtuvat myöhästetystä napanuoran leikkaamisesta.

Mistä napanuoran aikainen leikkaaminen on peräisin? Luonnossa keinotekoisesti aikaistettua napanuoran katkaisua ei tapahdu, mutta meidän synnytyksissämme napanuoran aikainen leikkaus on edelleen arjessa elävä historiallinen jäänne 1900-luvun alun synnytyskulttuuristamme, jossa varsin pitkään käytössä ollut toimenpide nimeltä Twilight Sleep johti aikaistettuun napanuoran katkaisemiseen. Jos haluat suojella synnytyskuplaasi, suosittelen, että googlettelet Twilight Sleepin vasta synnytyksesi jälkeen..

Mielenkiintoista ja ihanaa on se, että elämme ajassa, jolloin tutkittu tieto ja luonnonmukaisuus ottavat asekeleita toisia kohtaan luoden uutta tietoa, ymmärrystä ja siltoja. Luottamalla tutkittuun tietoon ja antamalla luonnon tehdä oma kulkunsa siirtämällä punasolut, valkosolut ja vauvan raskauden aikaiselle ja synnytyksen jälkeiselle kehitykselle tärkeät kantasolut syntymän hetkellä istukasta vauvaan, annamme jälleen kerran yhden mahdollisuuden lempeälle syntymälle samalla estäen ja ehkäisten tutkimuksien mukaan kuolleisuutta ja sairaalloisuutta vastasyntyneiden ja aikuisten taudeissa.

Kaipaatko tukea kattavan ja itsesi näköisen synnytystoivelistan tekemisessä? Tai haluatko kenties itsesi näköisen voimaannuttavan synnytyksen? Ota yhteyttä niin autan sinua!

Rakkaudella doulasi, synnytysvalmentajasi ja Rentouttava Ääni® -ohjaajasi,

Elina Palosaari

#synnytys #synnytystoiveet #myöhästettynapanuoranleikkaus #sektiosyntymä #twilightsleep

Aikaisemmat tekstit
Tuoreet tekstit
Arkisto
Etsi asiasanoilla
No tags yet.
Seuraa Luonnollista Alkua
  • Luonnollinen Alku facebook
  • Instagram Luonnollinen Alku

Elina Palosaari

luonnollinenalku@gmail.com

 

Arwokas - aikuisten ja lasten hyvinvointitila

Puistokatu 18, Turku

Turku, Lohja, Helsinki ja etäpalvelut

Luonnollinen Alku

© Kuvat, tekstit, verkkosivut Elina Palosaari 2016-2020