"Synnytyksesi ei ole käynnissä."

”Synnytyksesi ei ole käynnissä.”

Sanat ovat kuin veneitä. Ne kulkevat ihmisten välillä kantaen mukanaan asenteita, piilotettuja ajatuksia, tunteita ja merkityksiä. Niiden avulla voimme antaa tilaa tai viedä sitä, luoda mahdollisuuksia tai rajoittaa niitä, käyttää valtaa tai jakaa sitä, tukea toista tai satuttaa.

Synnytyksen odottaminen vaatii kärsivällisyyttä. Äärimmäisen vaikeaa odotuksesta voivat tehdä puhe ja sanat, jotka määrittelevät synnyttäjän oman kokemuksen ja synnytyksen ensimmäiset merkit "vääräksi hälytykseksi".

Synnytys ei ole raskaudesta erillinen tapahtuma. Se on hedelmöittymisestä alkaneen matkan yksi osa, joka herkällä tahdillaan askel askeleelta johtaa vauvan syntymään ja ensimmäinen ihminen, joka tämän muutoksen aistii on synnyttäjä itse.

Kehon synnyttämät herkät ja lempeät ensimmäiset synnytystuntemukset kertovat synnytysmatkan alkamisesta, kehon hormonitason muutoksista, silmille piilossa tapahtuvasta kypsymisestä ja pian täyteen vauhtiinsa pääsevästä synnytyksestä. Meidän tulee olla herkkiä siinä miten puhumme synnyttäjille ja heidän kumppaneilleen tässä tilanteessa, joka luo pohjaa tulevalle synnytyskokemukselle - osaako kehoni? Osaanko synnyttää?

FALSE LABOR

eli "väärä hälytys" kuvastaa näkemystä, jossa synnytyksen ensimmäiset merkit nähdään merkitsettöminä tapahtumina kehossa, jotka eivät kuitenkaan tarkoita synnytyksen olevan ”varsinaisesti käynnissä”. Tämä asenne voi olla vahingollinen, luoda turhia pettymyksiä, viedä synnyttäjän luottamuksen omaan kehoonsa ja satuttaa.

PRE LABOR

eli "ensimmäiset merkit" kuvastaa ymmärrystä, jossa ensimmäiset tuntemukset nähdään synnytysmatkan lähtölaukauksena, joilla on merkitystä. Ensimmäiset synnytystuntemukset tekevät tärkeää työtä ja kypsyttävät kohdunkaulaa, jotta vauva voi syntyä. Jos tuntemukset hiipyvät se tarkoittaa sitä, että vauva ei synny tänään ja synnyttäjällä on vielä aikaa levätä ja rentoutua. Se on lahja, jonka voi ottaa kiitollisena vastaan.

Kehosi osaa synnyttää. Kun asennoidumme ymmärtäväisin ja rauhallisin mielin matkaamme, pystymme arvostamaan oman kehomme rytmiä, nauttimaan olostamme ja valmistautumaan henkisesti pian käynnistyvään synnytykseen. Näin tehdessämme kasvatamme mahdollisuutta pysyä rauhallisena ja omassa keskuksessamme.

Sanoilla, joita käytämme, on suoria vaikutuksia siihen miten koemme ja näemme asiat. Muuttamalla käyttämiämme sanoja, voimme muuttaa kokemuksiamme ja näkökulmaamme. Tällä muutoksella voi olla merkittävä vaikutus siihen miten koemme raskauden, synnytyksen ja äitiyden.

Lempein terveisin,

Elina Palosaari

Doula ja valmentaja

Inspiraationa tekstiin toimi: Donna Tabaksen, CNM, Changing the Language of Birth

#sanat #valmistautuminen #synnytys #hyvinvointi

Aikaisemmat tekstit
Tuoreet tekstit
Arkisto
Etsi asiasanoilla
No tags yet.
Seuraa Luonnollista Alkua
  • Luonnollinen Alku facebook
  • Instagram Luonnollinen Alku

Elina Palosaari

luonnollinenalku@gmail.com

 

Arwokas - aikuisten ja lasten hyvinvointitila

Puistokatu 18, Turku

Turku, Lohja, Helsinki ja etäpalvelut

Luonnollinen Alku

© Kuvat, tekstit, verkkosivut Elina Palosaari 2016-2020