"Se oli kamalaa!"

”Se oli kamalaa!"

Kuulen kieltosanoja lauseiden alussa kaupoissa, kauhistuksia vastauksina tietämättömän kysymyksiin kahviloissa ja syyllisen etsimistä kahdenkeskisissä keskusteluissa. Usein huomaan itsekin aloittavani lauseeni sanomalla "Ei..", vaikka olen tehnyt vuosia töitä sen eteen, että tiedostaisin nämä käyttäytymismallit itsessäni. Pelkästään työni doulana tekee tiedostamisen tärkeäksi, mutta arkeni äitinä ja kumppanina koko perheen hyvinvointia määrittäväksi tekijäksi. Tuntuu, että negatiivisuus on yhteiskunnan ponnahduslauta, josta on vaikeaa hypätä pois.

Moni varmasti ajattelee sanan ”voimalausekortit” tai ”affirmaatiot” kuulleessaan, että kyse on jälleen yhdestä positiivisuuteen keskittyvästä hömppähommasta, luomuilijoiden ruusunterälehdistä ja boheemista olemuksesta. Tylsää tässä ennakkoasenteessa on se, että se sulkee usein mahdollisuuden ottaa vastaan tukea, josta olisi tutkitusti hyötyä hyvin monelle meistä ja yleensä vain vahvistaa aiempaa ajatus- ja käyttäytymismallia.

Valittaminen on sana, joka ei kuulu sivistyssanakirjaan. Siitä huolimatta jokainen meistä (minä mukaan lukien) on syyllistynyt siihen useammin kuin kerran. Tietenkin jokaisella meistä on hetkemme ja psykofyysiselle hyvinvoinnillemme on tärkeää, että pystymme kohtaamaan varjomme, negatiiviset tunteemme ja olomme, turvallisessa ympäristössä eheytyäksemme niistä. Poiketen edellisestä, valittaminen on sitä toimintaa, joka keskittyy huonojen kokemuksien ja näkemyksien vahvistamiseen ilman pyrkimystä käsittelemään asiaa syvällisellä tavalla siitä vapautumiseksi. Saatat tunnistaa joutuneesi valituksen kohteeksi siitä, että sinusta tuntuu ystävän tai tutun tapaamisen jälkeen kuin roskapönttö olisi kaadettu päälle. Omien kokemuksien terveen prosessoin jälkeen olo on yleensä puhujalla ja kuuntelijalla vapautuneempi ja kevyempi, vaikka matkaan olisi kuulunut kyyneleitä ja tarina olisi sisältänyt vaikeitakin asioita.

Tärkeä kysymys onkin mitä valittaminen todella tekee meille?

Toistuvalla valittamisella on tutkimuksien mukaan valtava vaikutus aivojen ja kehon hyvinvointiin:

• Yhä uudestaan valittaminen muuttaa aivojen toimintaa tehden negatiivisen lopputuloksen odottamisen ja pettymisen helpommaksi valinnaksi synapseille. Siitä tulee kuin moottoritie, joka valtaa ajattelumme, tunteemme ja kokemuksemme. Joskus tämä tapa syntyy jo lapsuudessa, jos joudumme toistuvasti kuuntelemaan vanhempien, sukulaisten tai muiden aikuisten valitusta. • Valittaminen pienentää hippokampusta, aivojemme aluetta, joka on vastuussa kognitiivisista kyvyistämme ja muististamme. Kun valitamme, vaikutamme siten myös kykyymme tehdä päätöksiä ja valintoja tulevaisuudessa. Lisäksi se huonontaa muistiamme, joten ainoa mikä kehoomme jää on negatiivinen kokemus ja hapan olo.

• Valittaminen lisää kortisolin tuotantoa kehossa, jonka tiedetään lisäävän unettomuutta, masennusta, ruoansulatusongelmia, sydänsairauksia ja korkeaa verenpainetta. Meitä ei siis pelkästään harmita, vaan koko kehomme voi huonosti ja olotilamme on surkea emmekä jaksa toimia arjessa.

• Synnytyksessä kortisolin tuotanto laukaisee taistele-tai-pakene reaktion, joka laskee luonnollisena kivunlievityksenä toimivien hormonien tuotantoa ja lisää synnyttäjän kipukokemusta ja kärsimystä.

Tämä kaikki tapahtuu kehossamme meidän huomaamattamme kun valitamme itse tai kun kuuntelemme toisen valitusta. Raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan aikana vanhempi on valmiiksi herkillä. Hän kohtaa monia muutoksia, niin sisäisiä kuin ulkoisia, ja koittaa tasapainoilla niiden keskellä parhaansa mukaan.

Kun sanon, että sanoilla voimme tukea tai satuttaa, todella tarkoitan sitä.

Mitä voimme tehdä voidaksemme paremmin? Positiivisten kokemuksien jakaminen, voimalausekortit ja affirmaatiot toimivat ystävinämme, jotka auttavat meitä palaamaan takaisin onnellisuuden ja hyvinvoinnin polulle.

• Positiivisiin asioihin keskittyminen, itsensä ja muiden kehuminen ja tilanteiden hyväksyminen auttavat nukkumaan paremmin, kohentamaan ruoansulatustamme, vahvistamaan terveyttämme ja ylläpitämään hyvinvointiamme. Myös kykymme tehdä valintoja paranee ja itseluottamuksemme kasvaa.

• Voimalauseiden toistuva kuunteleminen, lukeminen ja ääneensanominen vahvistaa uusien synapsiratojen syntymistä aivoissa, jotka kuljettavat kohti valoisuutta ja luottamusta. Ajan mittaan valittamisen vanha moottoritie on kuihtunut eikä sen vaikutus ole enää niin voimakas.

• Vahvistavien kokemuksien kuuleminen raskauden ja vanhemmuuden aikana auttaa jaksamaan arjessa ja luottamaan omiin kykyihin kantaa vauvaa, synnyttää, imettää ja tehdä kasvatukseen liittyviä päätöksiä. Lisäksi muistamme todennäköisesti matkamme paremmin ja kehossamme on hyvä olo.

• Synnytyksessä vahvistavat ja positiiviseen muotoon kirjoitetut lauseet ja voimalausekortit antavat energiaa ja uskoa kohdata jokainen synnytystuntemus yksi kerrallaan. Ne tekevät tämän myös synnyttäjän kumppanille ja tukihenkilölle.

• Perhe-elämässä valoisa ja lempeä keskustelutapa vähentää kortisolin tuotantoa jokaisen perheenjäsenen elimistössä mikä vahvistaa perheen sisäistä kiintymyssuhdetta, tukee lapsen kehitystä ja itsevarmuutta sekä ehkäisee synnyttäjän riskiä kokea synnytyksen jälkeistä masennusta.

Mieli ja keho ovat minulle tärkeitä, sillä tiedän miten paljon ne vaikuttavat olotilaasi. Sanat ovat merkittäviä, siksi keskityn kuuntelemiseen ja lempeään kanssakäymiseen, kun olen kanssani. Tarinat ja kokemukset antavat ymmärrystä ja vahvistavat, siksi pidän tilaa Mother Blessing – äitivauvajuhliin Turussa. Voima ja luottamus ovat tärkeitä synnytyksessä, siksi olen luonut perheille 30 kortin pakan sukupuolineutraaleja voimalausekortteja. Nämä kaikki ovat olemassa minun (ja muiden palveluissa) siksi, että tiedän niiden auttavat sinua voimaan tutkitusti paremmin, ja tämä on se syy miksi teen työtäni sinua varten.

Joten toivon, että ensi kerralla kun jokainen meistä katsoo itseään peilistä tai kohtaa henkilökohtaisia haasteita tai tapaa ystävän, joka on raskaana, muistamme sanojemme vaikutuksen itseemme tai ystäväämme ja hänen kohdussaan kasvavaan vauvaan, ja osaamme valita paremmin. Tietoisesti.

Lempein terveisin,

Elina Palosaari

Doula ja valmentaja

Tekstin inspiraationa ja lähteenä toimi:

• https://www.talentsmart.com/articles/How-Complaining-Rewires-Your-Brain-for-Negativity-2147446676-p-1.html

#hyvinvointi #sanat #valitus

Aikaisemmat tekstit
Tuoreet tekstit
Arkisto
Etsi asiasanoilla
No tags yet.
Seuraa Luonnollista Alkua
  • Luonnollinen Alku facebook
  • Instagram Luonnollinen Alku

Elina Palosaari

luonnollinenalku@gmail.com

 

Arwokas - aikuisten ja lasten hyvinvointitila

Puistokatu 18, Turku

Turku, Lohja, Helsinki ja etäpalvelut

Luonnollinen Alku

© Kuvat, tekstit, verkkosivut Elina Palosaari 2016-2020